De Social Media War in Syrië - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
09 Feb
2016

Discussie

De Social Media War in Syrië

Hoe gebruikt de Syrische fotograaf Issa Touma zijn kunst en social media om vanuit Syrië zelf te vechten tegen de barbaarsheid die zijn land heeft overgenomen? En hoe hebben  social media in het algemeen de berichtgeving over de oorlog in Syrië beïnvloed?

De oorlog in Syrië is de eerste Social Media War. Elke militie heeft haar eigen YouTube kanaal en social media netwerk. Ook Syrische vredesactivisten en gewone burgers gebruiken social media om ter plekke nieuws naar buiten te krijgen en tegengeluiden te laten horen. De Europese main stream media lijken gefocust op sensationele headlines over vluchtelingen en terrorisme dat naar Europa komt.

Welke invloed heeft dit alles op het nieuws dat wij ontvangen? Hoe kunnen journalisten buiten Syrië, maar daarmee ook wij, lezers daarbuiten, bronnen vinden en filteren in de enorme hoeveelheid verschillende stemmen en posts die uit Syrië komen? Kunnen main stream media überhaupt zorgen dat het nieuws minder sensatiegedreven wordt?

Na een interview met Issa Touma gaan we in gesprek met hem en met verschillende media-experts en journalisten en met het publiek.

Over de Sprekers

Issa Touma is een fotograaf, curator en oprichter van Le Pont galerie en is gevestigd in Aleppo (Syrie). Hij weidt zichzelf aan het behoud van Aleppo’s stedelijke cultuur. In 2012 begon hij met Art Camping, waarbij hij door middel van workshops jonge mensen met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar brengt, om zich te uiten door middel van kunst en cultuur. Touma kreeg wereldwijde erkenning voor zijn “9 days – From My Window in Aleppo” film (geregisseerd en edited door Floor van der Meulen en Thomas Vroege) en ‘Women We Have Not Lost Yet, een fotografieproject dat voor het eerst getoond werd in de expositie ‘Women We Have Not Lost Yet and other stories from Aleppo’ georganiseerd door Paradox in Castrum Peregrini in Amsterdam van 12-27 September 2015.

Verder met o.a. Esseline van de Sande (één van de oprichters van Het Grote Midden-Oosten Platform), Ivonne Louw-Dekker (Docent Internationale communicatie en media aan de Hogeschool van Utrecht), Huib de Zwaan (Gast Correspondent Energie & Geopolitieke conflicten bij De Correspondent), Ferry Biedermann (voormalig Midden-Oosten correspondent voor The Financial Times. Hij werkt moment als Midden-Oosten analist voor IHS Jane’s).

Over dit Programma

Dit programma wordt georganiseerd door Paradox, DeepFocus WebDocs en Humanity House.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30