Verkrachting in India - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
19 Feb
2013

Debat

Verkrachting in India

Is verkrachting in India een incident of patroon? Een 23-jarige studente geneeskunde werd eind december 2012 in een bus in New Delhi, India door zes of zeven mannen verkracht. Ze overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. Het brute geweld in deze zaak leidde tot grote woede. Tijdens massale demonstraties eisten Indiërs betere bescherming en rechten voor vrouwen. In diezelfde periode werd ook bekend dat in november vorig jaar een 17-jarig meisje slachtoffer was geworden van groepsverkrachting. Het slachtoffer heeft inmiddels zelfmoord gepleegd en de politie arresteerde pas een maand later drie verdachten.

Waarom nu wel aandacht?

Volgens officiële cijfers zijn vorig jaar in India ruim 256.000 gewelddadige misdrijven gepleegd, waarvan bijna 229.000 gericht tegen vrouwen. In New Delhi wordt elke 14 uur een vrouw verkracht, de echte cijfers liggen mogelijk hoger omdat veel vrouwen bang zijn om aangifte te doen.

Verkrachtingen zijn een groot en wijdverspreid probleem in India die genegeerd worden door de media. De brede maatschappelijke onrust naar aanleiding van de recente groepsverkrachtingen is een mijlpaal voor vrouwenrechten in India. Zeker nu ook de Indiase politiek in rep en roer lijkt te zijn. Maar waar komt die massale (media)aandacht en bezorgdheid toch plotseling vandaan? En waarom werd dit kwalijke verschijnsel zo lang getolereerd? Wat is er nu dan veranderd? In het debat ‘Verkrachting in India: incident of patroon’ staan we hier uitgebreid bij stil.

Over de sprekers

Marnel Breure is redacteur, journalist, publicist en schrijver. Ze werkte voor tijdschriften, kranten, radio en televisie. Marnel is onder meer auteur van het in 2011 gepubliceerde boek ‘Dochters van Durga, Op zoek naar godinnen van India’. Breure werkte recent mee aan de research voor de VPRO tv-serie over India ‘Van Bihar tot Bangalore.’ Shantie Ramlal-Jagmohansingh is freelance publicist en schrijft in o.a. Trouw, Volkskrant en Wereldjournalisten. Shantie is Hindoestaans, haar voorouders komen uit India, haar ouders uit Suriname en zelf is zij geboren en getogen in Nederland. In het dagelijkse leven werkt zij als sociaal wetenschappelijk onderzoeker bij de gemeente Rotterdam en heeft diverse onderzoeksrapporten en artikelen geschreven op het terrein van armoede, arbeidsmarkt en zorg & welzijn. Andere belangrijke onderwerpen waarover ze schrijft zijn migratie, integratie en vrouwenrechten.

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00