Nooit eerder in de geschiedenis zijn we met zijn allen zo rijk geweest als nu. Iedereen die meer dan 1.000 euro per maand verdient, behoort tot de 10 procent rijkste mensen op aarde (bron: www.globalrichlist.com).

Tegelijk zijn veel producten goedkoper dan ooit. Met een druk op de knop kunnen we kleding bestellen die nog nooit zó goedkoop is geweest. Globalisering en digitalisering hebben de textiel- en kledingindustrie in de 20ste eeuw fundamenteel veranderd. De industrie is steeds groter, sneller en goedkoper geworden.

De prijs die we daarvoor betalen is dat we vervreemd zijn geraakt van de oorsprong van onze kleren en dat we niet meer weten welke en hoeveel handen eraan hebben gewerkt.

Welke maatschappelijke trends bieden een oplossing voor een eerlijke kledingsector? In Fair Fashion Lab herstelt trendwatcher Hilde Roothart de relatie tussen ontwerper, maker en gebruiker. Aan de hand van een weefinstallatie werken bezoekers gezamenlijk aan een groot kledingkunstwerk.

Over Hilde Roothart

Trendonderzoeker Hilde Roothart moet niets hebben van doemdenkers. Terwijl velen wanhopen over economie, milieu, voedselschaarste en wereldvrede, ziet Roothart mogelijkheden voor verbetering.

Hilde Roothart studeerde modevormgeving in Utrecht en werkte in Parijs, bij Peclers Paris en studio Lidewij Edelkoort. Ze had snel in de gaten dat onderzoek doen naar trends haar meer lag dan het ontwerpen van collecties. In 1997 richtte ze daarom Trendslator op, een trendbureau dat ontwikkelingen in de samenleving onderzoekt en vertaalt naar praktische toepassingen voor bedrijven en organisaties.

Roothart kijkt naar de media, de straat en experts: sociologen en psychologen, maar ook kunstenaars als Ai Weiwei. Ze werd al drie keer genomineerd voor de Trendwatcher of the Year Award en in 2010 voor de oeuvreprijs trendwatching.

Naast artikelen in de vakpers publiceerde Roothart verschillende boeken, waaronder Goed Boek – Tien kansen voor een betere toekomst (2010).

www.trendslator.com