Bios in de Buitenlucht 2018 #3

Amal

Buitenbios - 

Als Amal veertien jaar is, belandt ze op het Tahrirplein tijdens de revolutie in Egypte, fel en vol passie. Door de politie wordt ze geslagen en over het plein heen gesleept. De filmmaker volgt Amal vier jaar lang in de jaren die hierop volgen, met een prachtige coming-of-age film als eindresultaat.

De film toont grootse veranderingen in Amals leven en haar zoektocht naar haar identiteit, met de hectische ontwikkelingen in Egypte op de achtergrond. Ze discussieert onophoudelijk met haar moeder over alle ontwikkelingen en leest haar graag de les. Buitenshuis moet ze vechten voor het respect van anderen en haar plek om mee te doen op straat.

We zien haar groeien van meisje tot jonge vrouw. Dat verandert haar positie tussen de mannen. Vier jaar lang volgt de camera hoe Amal de toekomst van haar land en van zichzelf probeert vorm te geven.

Goed om te weten

Regisseur: Mohamed Siam
Duur film: 83 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld

De openluchtfilm kan pas starten zodra de zon onder is; dit is rond half 10. Bij regen verhuist de film naar onze (overdekte) Genèvezaal. Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar op ons terras tijdens de film.

Review

De Groene Amsterdammer schrijft: “We zien Amal als baby, op verjaardagen, een meisje in jurken met staartjes met strikken, jaren liefdevol vastgelegd door haar vader. Die deed zijn best voor de juiste belichting in de opnamen van zijn dochter, nu hangt ze op straat, beschenen door koplampen, de capuchon van haar trui over haar haar getrokken. Het lachende gezichtje op het strand werd een boos bleek smoelwerk in het donker.” Lees de hele review op De Groene Amsterdammer.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.


Dit is een onderdeel van dossier