De Asielzoekmachine: Het Europees Asielbeleid - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
19 May
2016

Brainstorm

De Asielzoekmachine: Het Europees Asielbeleid

Hoe werkt het Europees asielbeleid en hoe zouden we willen dat het werkt? Tijdens deze brainstorm onderzoeken we dit samen met het publiek en met experts.

Er sterven duizenden mensen aan de Europese buitengrenzen. Tegelijkertijd heeft het toenemende aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, Europa op een breekpunt gebracht. Schengen staat onder druk, herverdeling is (vooralsnog) een wassen neus en Europese solidariteit lijkt ver te zoeken.

Aan de hand van subthema’s -solidariteit tussen lidstaten, harmonisering van het Europees asielbeleid en opvang in grenslanden –  onderzoeken we met elkaar de mogelijkheden om het Europees asielbeleid te verbeteren. De onderwerpen en de brainstormsessies worden ingeleid door verschillende experts.

Over de sprekers

Evelien Brouwer is commissielid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken en universitair hoofddocent migratierecht aan de Vrij Universiteit Amsterdam. In januari 2016 bracht de commissie het rapport ‘Delen in verantwoordelijkheid, voorstel voor een solidair Europees asielsysteem’ uit.

Stefan Kok is docent immigratierecht aan de Universiteit van Leiden. Van 2000 tot 2010 was hij werkzaam als senior (internationaal) beleidsmedewerker en senior strategisch analist bij VluchtelingenWerk Nederland. In zijn werk volgde Stefan Kok de totstandkoming van de Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem (GEAS).

Hanne Beirens is onder directeur van het Migration Policy Institute Europe. Ze is gespecialiseerd in het beleid van de Europese Unie ten aanzien van asiel en migratie, mensenhandel en jeugd. Voordat ze ging werken bij MPI, werkte Beirens als consultant voor ICF Consulting. Hier focuste zij zich op impact beoordelingen, haalbaarheidsonderzoeken en evaluaties voor de Europese Commissie, met name op EU migratie- en asielbeleid.

Mohammad Abdulazez is een Syrische fotograaf uit Homs. Hij vluchtte eerst naar Turkije en daarna naar Europa. Onderweg hield hij een dagboek bij voor de Volkskrant.

Verder met een skype-interview met Iván Júlia, jurist bij het Hungarian Helsinki Committee en een column van Wim de Wagt, kunsthistoricus en schrijver van o.a. het boek “Wij Europeanen”.

De moderator voor deze avond is Patrick van der Heijden.

Over dit programma

Voor De Asielzoekmachine onderzoekt het Humanity House de invloeden van buitenaf op het Nederlands asielbeleid. Dit doen we met een bijeenkomst over het Europees Asielbeleid (19 mei) en een over opvang in de regio (26 mei). De uitkomsten van deze en van de andere bijeenkomsten door het land van De Asielzoekmachine (zoals in Het Nutshuis op 17 mei) worden op 21 juni in Theater aan het Spui gepresenteerd aan de Nederlandse beleidsmakers. In het Humanity House is vanaf april tot eind 2016 ook de tentoonstelling De Asielzoekmachine te zien.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 16:00
  • 16:30
  • 19:00