De Asielzoekmachine: Opvang in de regio - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
26 May
2016

Brainstorm

De Asielzoekmachine: Opvang in de regio

De opvang van vluchtelingen wordt voor het grootste gedeelte gedaan in landen met een zwakke economie, die vaak kampen met eigen veiligheidsproblemen. Ook al zijn er daarbij veel problemen, er ligt ook veel expertise. Wat zouden Nederlandse beleidsmakers kunnen leren van niet-Europese landen over het opvangen en integreren van vluchtelingen? En wat willen we met elkaar juist absoluut niet overnemen van praktijken elders?

Drie experts geven een korte pitch waarin ze een positief en negatief punt aandragen over de omgang met vluchtelingen, migranten in hun werelddeel van expertise. Hoe gaan ze daar om met de vraagstukken waar wij ook mee te maken hebben, zoals toegang tot de arbeidsmarkt, integratie en draagvlak? Wat zouden wij kunnen leren en wat zouden we als de absolute ondergrens moeten zien?

Daarna gaat de zaal uitéén in drie groepen, om met de experts verder te praten over dezelfde vragen.

Over de sprekers

Dr. Naohiko Omata is onderzoeker voor het Humanitarian Innovation Project aan het Refugee Studies Centre, te Universiteit van Oxford. Daarvoor was hij uitvoerder en consultant voor UNDP, UNHCR en andere internationale en lokale NGO’s in verschillende Sub-Sahara Afrikaanse landen. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de economische impact van het verblijf van vluchtelingen.

Frank Pieke is professor in Chinese Studies, met een focus op Chinese migratie. Zijn onderzoek richt zich o.a. op internationale migratie, trans-nationalisme en culturele diversiteit en de opkomst van internationale migrantengroepen in China.

Ayham Al-Saadi is een Syrier van Palestijnse afkomst; zijn ouders waren voor zijn geboorte naar Syrie gevlucht. Ook al is Al-Saadi zelf in Syrie geboren, hij heeft nooit het Syrische staatsburgerschap ontvangen en moest zich altijd aan speciale regels houden. Hij voelde zich daarom altijd vluchteling, ook al woonde hij in het land waar hij geboren was. Toen de oorlog in Syrie uitbrak, is hij uiteindelijk naar Nederland gevlucht.

Met een column van schrijver Babah Tarawally.

De moderator voor deze avond is Ama Dantzig, co-founder Dr. Monk.

Over dit programma

Voor De Asielzoekmachine onderzoekt het Humanity House de invloeden van buitenaf op het Nederlands asielbeleid. Dit doen we met een bijeenkomst over het Europees Asielbeleid (19 mei) en een over opvang in de regio (26 mei). De uitkomsten van deze en van de andere bijeenkomsten door het land van De Asielzoekmachine (zoals in Het Nutshuis op 17 mei) worden op 21 juni in Theater aan het Spui gepresenteerd aan de Nederlandse beleidsmakers. In het Humanity House is vanaf april tot eind 2016 ook de tentoonstelling De Asielzoekmachine te zien.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 16:00
  • 16:30
  • 19:00