Een internationale ombuds voor de noodhulp- en ontwikkelingssector - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
21 Nov
2018

Verslag

Terugluisteren: Een internationale ombuds voor de nood- en ontwikkelingssector

Luister het programma terug op ons blog.

humanitair gesprek

Een internationale ombuds voor de noodhulp- en ontwikkelingssector

Over het tegengaan van seksueel misbruik

Begin dit jaar lag de humanitaire sector onder vuur vanwege berichten over seksueel misbruik van kwetsbare mensen door noodhulpverleners. Volgens recent onderzoek van professor Thea Hilhorst kan het instellen van een internationale humanitaire ombuds een belangrijk middel zijn om dit misbruik tegen te gaan. Zij deed dit onderzoek op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We gaan met haar in gesprek over de uitkomsten van haar onderzoek en welke vervolgstappen er nodig zijn. 

Mensen die noodhulp ontvangen kunnen kwetsbaar zijn voor seksueel misbruik en uitbuiting, ook door hulpverleners. Het is moeilijk voor de slachtoffers om daders ter verantwoording te roepen, onder andere omdat er geen onafhankelijke plek is waar zij misdaden kunnen melden. Al lange tijd wordt gezegd dat het instellen van een internationale humanitaire ombuds hierbij kan helpen en de bescherming van kwetsbare mensen kan vergroten.

Op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft professor Thea Hilhorst verkennend onderzoek gedaan naar het potentieel van een internationale humanitaire ombuds. Samen met co-onderzoekers Asmita Naik en Andrew Cunningham interviewde zij een diverse groep specialisten en hulpverleners. Ook beoordeelden zij talloze documenten en websites.

Thea Hihorst en Amita Naik bespreken de uitkomsten van hun onderzoek en gaan hierover in gesprek met vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de humanitaire sector.

Over de sprekers

  • Dorothea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw bij het Institute for Social Studies (ISS).
  • Asmita Naik, onafhankelijke consultant in internationale ontwikkeling.
  • Bart Romijn, directeur bij Partos.
  • Marinus Verweij, CEO bij ICCO-cooperation.
  • Doris Voorbraak, plaatsvervangend vertegenwoordiger bij de African Union (AU), de Intergovernmental Authority on Development (IGAD) en United Nations Economic Commission for African (UNECA).
  • Reintje van Haeringen, CEO bij CARE en voorzitter van de Dutch Relief Alliance (DRA).

Nacht van het conflict
Volg hier het Facebook-event

Details

  • Engels
  • 15:00
  • 15:30
  • 17:00