De Noodhulpmachine

Lezing en tentoonstelling - 

Als ergens een ramp plaatsvindt, wordt vaak al binnen een paar uur noodhulp verstrekt. Als jij geld stort op Giro555, wordt dat direct omgezet in dekens en voedsel voor een rampgebied. Maar hoe werkt dat? En hoe kan het beter? Dat zochten journalist Maite Vermeulen en fotograaf Pieter van den Boogert uit voor online journalistiek medium De Correspondent.

Van den Boogert en Vermeulen benaderden noodhulp als een machine, met radertjes die overal ter wereld draaien. Op het moment dat een ramp plaatsvindt draait de machine op volle toeren, maar ook in rustiger tijden pruttelt de machine – ter voorbereiding op een nieuwe ramp, of in de nasleep van een oude. In tien maanden reisden ze naar negen landen, om alle radertjes van de noodhulpmachine in kaart te brengen.

Op deze avond presenteren zij de noodhulpmachine in woord en beeld, aan de hand van de mensen die zij onderweg ontmoetten.

Over de sprekers

Maite Vermeulen studeerde Liberal Arts & Sciences aan University College in Utrecht en Conflict, Security & Development aan King’s College in Londen. In 2005 won ze de BBC Young Writers Award. Als journalist werkte ze daarna voor NRC Handelsblad en nrc.next. Maite is correspondent conflict & ontwikkeling bij De Correspondent.

Pieter van den Boogert studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met het project What We Wear: een drieluik over de internationale kledinghandel. Er verscheen een boek van, waarmee  hij internationaal prijzen won. Eerder liep hij stage bij fotojournalist Kadir van Lohuizen. Tegenwoordig werkt Pieter o.a. voor De Correspondent.

Speciale prijs voor leden De Correspondent
Ben je lid van De Correspondent, dan betaal je slechts €5,00 entree voor dit programma. Je kunt via de zwarte button je entreekaartje met korting kopen.


Dit is een onderdeel van dossier