Fair Fashion Lab Festival

Festival - 

PROGRAMMA OVERZICHT

Welke menselijke verhalen schuilen er achter jouw klerenkast? Hoe kom je erachter wie jouw kleren heeft gemaakt en onder welke omstandigheden? Wat kan jij zelf doen aan de misstanden in de kledingindustrie?! Tijdens het tweedaags Fair Fashion Lab Festival bruist het Humanity House van de activiteiten die antwoorden zoeken op deze vragen.

Je hoort de verhalen achter je kleren van kledingmerken en ontwerpers; door activisten en acteurs; en in een spetterende modeshow! Daarnaast ontmoet je kunstenaars, onderzoekers en mode-experts met creatieve oplossingen voor de mode-industrie. Ook kan je volop zelf aan de slag, onder andere door je oude kleren nieuw leven in te blazen.

Het Fair Fashion Lab Festival is gratis en brengt een programma vol verdieping, workshops, Do-it-yourself en…eerlijke mode! Het Festival is onderdeel van de tentoonstelling Fair Fashion Lab. Fair Fashion Lab zoekt samen met ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers naar verrassende oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie.
Adres:
Prinsegracht 8
2512 GA Den Haag
Tel 070 31 000 50
info@humanityhouse.org


Dit is een onderdeel van dossier

Zaterdag 18/10
Zondag 19/10
Programma
TALKSHOW: ZO KAN HET OOK!Indie Brands®

Ambities om ondernemer te worden, maar dan wel ethisch bewust en met een sterk concept?

Doe inspiratie op tijdens de speciale festivaleditie van de Indie Brands® talkshow. Oprichtster Anneloes van Gaalen gaat in gesprek met onafhankelijke merken uit de modewereld en daarbuiten. Hoe kwamen zij op hun (duurzame) idee en welke ups en downs maken zij mee in hun ondernemerschap? Bezoek ook de Indie Brands® pop-up store op het festival.
13:15 – 14:00 uur

10/16/14 13:15
Q&A: MARIEKE EYSKOOTTalking Dress

Zou ik geen kleren uit Bangladesh moeten kopen? Is COS duurzaam? Bestaan er eco-panty’s?

Mijn favoriete merk produceert niet bepaald eerlijk, wat nu? Vraag je je iets af over duurzame mode? Grijp je kans! Eerlijke kledingexpert Marieke Eyskoot laat zich het hemd van het lijf vragen. Nog het festivaloverschot aan informatie aan het verwerken? Meeluisteren mag ook! Marieke Eyskoot is auteur van het handboek en shop-app ‘Talking Dress – alles over eerlijke kleding en lifestyle’, organisator van fair fashion vakbeurs MINT, duurzame mode-consultant en spreker/presentator.
Volg ook Marieke’s workshop ‘Hoe shop je bewust’
14:30 – 15:00 uur

10/16/14 14:30
OP BEZOEK IN BANGLADESHPerspectieF i.s.m. Schone Kleren Campagne

Eind augustus zijn de jongeren van PerspectieF afgereisd naar Bangladesh om daar de kledingindustrie in te duiken.

Hun missie was om te ontdekken of er eigenlijk iets is veranderd sinds rampen als Tazreen en Rana Plaza. Ze bezochten de rampplek in Dhaka, spraken slachtoffers en sterke vakbondvrouwen en kwamen zelfs undercover een fabriek binnen. Vandaag doen zij verslag, met bewegende beelden en onvergetelijke verhalen. (i.s.m. Schone Kleren Campagne)
15:15 – 15:45 uur

10/16/14 15:15
SCHONE KLEREN QUIZSchone Kleren Campagne

Weet jij hoe lang een kledingarbeidster in Bangladesh moet werken om hetzelfde te verdienen als een winkelmedewerker?

Of door hoeveel handen een T-shirt is gegaan voordat je deze nieuw in de winkel koopt? En hoeveel er gezweet wordt in een sweatshop? Doe dan mee in de Schone Kleren Quiz van de Schone Kleren Campagne! Test je kennis en maak kans op het maandloon van een kledingarbeidster!
16:00 – 16:30 uur

10/16/14 16:00
STORYTEL FASHION LABRedactie&presentatie: Rosa van Toledo

Hoe een roze panty een verteller redde uit de jungle in Maleisië,

of hoe het opmeten van een bruidspak leidde tot de openbaring van een duister familiegeheim. Bij Storytel Fashion Lab vertellen mensen op een klein podium bijzondere en waargebeurde verhalen achter hun jurk, broek, sok of jas. Met live muziek. (STORYTEL FASHION LAB is gebaseerd op het concept van Echt Gebeurd)
16:45 – 17:45 uur

10/16/14 16:45
MODESHOW #1Met andere ogen

Bij een fashion festival hoort natuurlijk een modeshow, maar ditmaal niet zomaar een modeshow:

tweemaal per dag komen niet alleen speciale outfits, maar bovenal bijzondere verhalen over de catwalk van het Fair Fashion Lab Festival. Een modeshow over dat wat je niet ziet!
show #1: 14:00 show #2: 16:30

10/16/14 14:00
MODESHOW #2Met andere ogen

Bij een fashion festival hoort natuurlijk een modeshow, maar ditmaal niet zomaar een modeshow:

tweemaal per dag komen niet alleen speciale outfits, maar bovenal bijzondere verhalen over de catwalk van het Fair Fashion Lab Festival. Een modeshow over dat wat je niet ziet!
show #1: 14:00 show #2: 16:30

10/16/14 16:30
Workshops
KIEZEN OF DELENYoung&Fair

Leef je in in een van de vele partijen binnen het productieproces van een kledingstuk.

Voor welke keuzes wordt je gesteld? En hoe ga jij om met de dilemma’s die op je pad komen? Hoe kan je verantwoord en winstgevend zijn? Het jongerenplatform Young&Fair neemt je mee in de wereld van de kledingindustrie en maakt je in korte tijd een insider in het productieproces.
13:15 – 14:00 uur

10/16/14 13:15
SHARE YOUR TUNECharlie + Mary

Harry gelooft dat mensen die ‘in tune’ zijn met zichzelf beter in staat zijn om voor de wereld om zich heen te zorgen.

Daarom inspireert hij mensen over de hele wereld om hun tune te vinden. Een tune is een verzameling van momenten en dingen in het leven waar je jezelf relaxed en gelukkig bij voelt. Tijdens de ‘Share your tune’ inspiratiesessie ga je op een persoonlijke bewustwordingsreis en sta je stil bij dingen in het leven die je echt belangrijk vindt. Charlie + Mary
14:30 – 15:15 uur

10/16/14 14:30
HOE SHOP JE BEWUSTMarieke Eyskoot Talking Dress

Besloten dat je bewuster wil gaan winkelen, en wil je graag weten hoe?

Marieke Eyskoot neemt je mee op reis door je eigen garderobe, laat je kennismaken met de mensen achter je favoriete kledingstukken en geeft tips over hoe jij jouw kledingkast nog eerlijker kan maken. Voortaan winkel je met andere ogen!
15:45 – 16:30 uur

10/16/14 15:45
ACTIE VOERENSchone Kleren Campagne

Ben je deze dag geïnspireerd geraakt? Wil je van je laten horen? Volg de workshop Actie Voeren van de Schone Kleren Campagne en ga zelf aan de slag.

Bedenk samen in korte tijd een leuke en aansprekende actie en ga de straat op. Lever het bewijsmateriaal van je moedige gedrag in en we delen je stunt via Facebook. Actie! Actie!
17:00 – 17:45 uur

10/16/14 17:00
Doorlopend programma
PIP SWEATSHOPPIP Den Haag

Onze kledingkasten barsten vaak uit elkaar. In plaats van steeds maar weer wat nieuws te kopen, kan je jezelf op het festival laten inspireren om oude kleren een tweede leven te geven.

Maar opgelet, in de PIP Sweatshop draait het wel allemaal om tijd, snelheid, vakkundigheid en geld. Onder leiding van de fabrieksdirecteur wordt het kaf van het koren gescheiden. Durf jij het aan? Neem een eigen zak oud goed mee of graai wat van de kledingstapel.
(De hele dag)

HAAGSE FAIR FASHION FAIR

Waar moet je zijn als je in Den Haag fair wilt winkelen?! Op de Fair Fashion Fair in het café van het Humanity House presenteren lokale winkeliers zich met hun goede goed.
(De hele dag)

LEVENDE INSTALLATIEFair Fashion, Van sourcing tot sale

Échte fair fashion is eerlijk in alle aspecten van de productie: van het kiezen van de grondstoffen die je gaat gebruiken tot het afhechten van het laatste draadje.

In een levende installatie laten het label CultureFabric en de producent I_did_slow_fashion_movement samen zien wat er bij komt kijken om eerlijke mode te maken.
(De hele dag)

POP-UP STOREIndie Brands

De kledingmerken van Indie Brands® zijn allemaal onafhankelijk,

hebben allemaal een bijzonder verhaal en werken samen met de beste ontwerpers. Tijdens het festival zijn de meest eerlijke en unieke collecties te koop.
(De hele dag)

KLEDINGCHECKRank a Brand

Hoe fair is het merk dat jij vandaag aan hebt? Doe de fashion check bij Rank a Brand.

Rank a Brand beoordeelt hoe transparant, groen en eerlijk populaire merken zijn. Check hier live hoe goed jouw favoriete merk scoort en por ze meteen als het nog beter kan!
(De hele dag)

KLEUR- EN STIJLADVIESShop 'n style on tour / Oikos

Bewust kleding kopen wordt makkelijker als je weet wat jou wel en niet goed staat. Als je weet wat jou flatteert, doe je minder miskopen, draag je je kleding langer en met meer plezier.

Kom gezellig langs bij Shop ’n Style, neem plaats op de kruk en ontvang advies van onze fashionista.

Idee: neem een item mee dat je graag zou dragen, maar waarvan je niet weet hoe je het moet combineren. Onze fashionista geeft je graag een combinatie-advies! Look good – do good.
(De hele dag)

VUILE WAS

Heb je ooit een schandalig duur jurkje gekocht dat je maar 1 keer hebt gedragen?

Gooi je de kleren die je droeg tijdens een mislukte date het liefste meteen weg? Wacht je altijd tot de uitverkoopprijzen tot onder de 10 euro zijn gezakt? Deel je kledinggeheim aan de vuile waslijn en was je geweten instant wit.
(De hele dag)

MENEER APPELSTROOPZeefdruk

Breng een (oud) katoenen shirt mee – of koop er een ter plekke – en laat ‘m gratis bedrukken met het unieke Fair Fashion Lab-design van Meneer Appelstroop.

Nog niet origineel genoeg voor jou? Met een schaar en karton voeg je een eigen ontwerp aan de zeefdruk toe.
(De hele dag)

FAIR FASHION LAB RONDLEIDING

Tijdens het festival biedt op zaterdag de tentoonstellingsmaker Jemma Land (RiVET Concept Development) gratis Fair Fashion Lab rondleidingen aan.

Het Festival is onderdeel van de tentoonstelling Fair Fashion Lab. Fair Fashion Lab zoekt samen met ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers naar verrassende oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie. Tijdens het festival biedt op zaterdag de tentoonstellingsmaker Jemma Land (RiVET Concept Development) gratis rondleidingen aan.

Programma
TALKSHOW: ZO KAN HET OOK!Indie brands

Ambities om ondernemer te worden, maar dan wel ethisch bewust en met een sterk concept?

Doe inspiratie op tijdens de speciale festivaleditie van de Indie Brands® talkshow. Oprichtster Anneloes van Gaalen gaat in gesprek met onafhankelijke merken uit de modewereld en daarbuiten. Hoe kwamen zij op hun (duurzame) idee en welke ups en downs maken zij mee in hun ondernemerschap? Bezoek ook de Indie Brands® pop-up store op het festival.
13:15 – 14:00 uur

10/16/14 13:15
FILM&GESPREK: SAVE THE WORLDTinkebell

Kunstenares TINKEBELL. reisde in april 2014 voor de expositie Fair Fashion Lab naar Dhaka in Bangladesh en besloot daar zelf een klein stukje wereld te redden.

Maar wie is er eigenlijk echt verantwoordelijk voor de misstanden in de kledingindustrie; wat zou de rol van onze overheid moeten zijn? Politicus Hans Spekman gaat na afloop van de filmvertoning het gesprek aan met Tinkebell. Tinkebell is beeldend kunstenaar en ‘verhalenverteller’ en sinds een paar jaar voornamelijk bezig met het redden van de wereld met haar project SAVE THE WORLD.
14:30 – 15:30 uur

10/16/14 14:30
TALKSHOW: MODE VOOR MORGENLynsey Dubbeld

Hoe ziet de mode van morgen er in Nederland uit?

Fair fashion wordt steeds hipper. Maar voor het mainstream is geworden zijn er nog veel stappen te maken. Aan de hand van interviews met o.a. modeontwerpster Monique van Heist en Schone Kleren campagnecoördinator Niki Janssen blikt trendanalist Lynsey Dubbeld alvast vooruit. Wil jij voorop lopen in deze nieuwe trend, mis dit programma dan niet. Lynsey Dubbeld is journalist en trendanalist en bekend geworden met haar gelijknamige boek ‘Mode van Morgen’. 15:45 – 16:45 uur Volg ook Lynsey’s workshop ‘Duurzaam Stijladvies’

10/16/14 15:45
SCHONE KLEREN QUIZSchone Kleren Campagne

Weet jij hoe lang een kledingarbeidster in Bangladesh moet werken om hetzelfde te verdienen als een winkelmedewerker?

Of door hoeveel handen een T-shirt is gegaan voordat je deze nieuw in de winkel koopt? En hoeveel er gezweet wordt in een sweatshop? Doe dan mee in de Schone Kleren Quiz van de Schone kleren campagne! Test je kennis en maak kans op het maandloon van een kledingarbeidster!
17:00 – 17:30 uur

10/16/14 17:00
MODESHOW #1met andere ogen

Bij een fashion festival hoort natuurlijk een modeshow, maar ditmaal niet zomaar een modeshow:

tweemaal per dag komen niet alleen speciale outfits, maar bovenal bijzondere verhalen over de catwalk van het Fair Fashion Lab Festival. Een modeshow over dat wat je niet ziet !
show #1: 14:00 show #2: 16:30

10/16/14 14:00
MODESHOW #2met andere ogen

Bij een fashion festival hoort natuurlijk een modeshow, maar ditmaal niet zomaar een modeshow:

tweemaal per dag komen niet alleen speciale outfits, maar bovenal bijzondere verhalen over de catwalk van het Fair Fashion Lab Festival. Een modeshow over dat wat je niet ziet !
show #1: 14:00 show #2: 16:30

10/16/14 16:30
Workshops
KIEZEN OF DELENYoung&Fair

Leef je in in een van de vele partijen binnen het productieproces van een kledingstuk.

Voor welke keuzes wordt je gesteld? En hoe ga jij om met de dilemma’s die op je pad komen? Hoe kan je verantwoord en winstgevend zijn? Het jongerenplatform Young&Fair neemt je mee in de wereld van de kledingindustrie en maakt je in korte tijd een insider in het productieproces.
13:15 – 14:00 uur

10/16/14 13:15
DUURZAAM STIJLADVIESLynsey Dubbeld

Oké, je wilt je graag kleden in duurzame mode, maar hoe pak je dat aan? Wat te doen met je huidige kledingkast?

Waar zal je wel en niet gaan winkelen? En kan dit ook met een dunne portemonnee? In deze workshop komt Lynsey met inspirerende ideeën over hoe je (anders) met kleren kan omgaan en welke stappen je kan nemen richting een eerlijkere kledingstijl.
14:15 – 15:00 uur

10/16/14 14:15
ACTIE VOERENSchone Kleren Campagne

Ben je deze dag geïnspireerd geraakt? Wil je van je laten horen? Volg de workshop Actie Voeren van de Schone Kleren Campagne en ga zelf aan de slag.

Bedenk samen in korte tijd een leuke en aansprekende actie en ga de straat op. Lever het bewijsmateriaal van je moedige gedrag in en we delen je stunt via Facebook. Actie! Actie!
17:00 – 17:45 uur

10/16/14 17:00
MODE & INNOVATIENatascha van der Velden

Ga samen met wetenschapper Natascha van der Velden op zoek naar mogelijke duurzame oplossingen voor de op hol geslagen kledingindustrie.

Zij heeft hiervoor een heel handig Eco-design Strategy Wheel ontworpen die ook in de expositie te zien is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele mogelijkheden die meer lichaamshaar ons kunnen bieden?!
17:00 – 17:45 uur

10/16/14 17:00
Doorlopend programma
PIP SWEATSHOPPIP Den Haag

Onze kledingkasten barsten vaak uit elkaar. In plaats van steeds maar weer wat nieuws te kopen, kan je jezelf op het festival laten inspireren om oude kleren een tweede leven te geven.

Maar opgelet, in de PIP Sweatshop draait het wel allemaal om tijd, snelheid, vakkundigheid en geld. Onder leiding van de fabrieksdirecteur wordt het kaf van het koren gescheiden. Durf jij het aan? Neem een eigen zak oud goed mee of graai wat van de kledingstapel.
(De hele dag)

HAAGSE FAIR FASHION FAIR

Waar moet je zijn als je in Den Haag fair wilt winkelen?! Op de Fair Fashion Fair in het café van het Humanity House presenteren lokale winkeliers zich met hun goede goed.
(De hele dag)

LEVENDE INSTALATIEFair Fashion, Van sourcing tot sale

Échte fair fashion is eerlijk in alle aspecten van de productie: van het kiezen van de grondstoffen die je gaat gebruiken tot het afhechten van het laatste draadje.

In een levende installatie laten het label CultureFabric en de producent I_did_slow_fashion_movement samen zien wat er bij komt kijken om eerlijke mode te maken.
(De hele dag)

POP-UP STOREIndie Brands

De kledingmerken van Indie Brands® zijn allemaal onafhankelijk,

hebben allemaal een bijzonder verhaal en werken samen met de beste ontwerpers. Tijdens het festival zijn de meest eerlijke en unieke collecties te koop.
(De hele dag)

KLEDINGCHECKRank a Brand

Hoe fair is het merk dat jij vandaag aan hebt? Doe de fashion check bij Rank a Brand.

Rank a Brand beoordeelt hoe transparant, groen en eerlijk populaire merken zijn. Check hier live hoe goed jouw favoriete merk scoort en por ze meteen als het nog beter kan!
(De hele dag)

KLEUR- EN STIJLADVIESShop 'n style on tour / Oikos

Bewust kleding kopen wordt makkelijker als je weet wat jou wel en niet goed staat. Als je weet wat jou flatteert, doe je minder miskopen, draag je je kleding langer en met meer plezier.

Kom gezellig langs bij Shop ’n Style, neem plaats op de kruk en ontvang advies van onze fashionista. Idee: neem een item mee dat je graag zou dragen, maar waarvan je niet weet hoe je het moet combineren. Onze fashionista geeft je graag een combinatie-advies! Look good – do good. (De hele dag)

VUILE WAS

Heb je ooit een schandalig duur jurkje gekocht dat je maar 1 keer hebt gedragen?

Gooi je de kleren die je droeg tijdens een mislukte date het liefste meteen weg? Wacht je altijd tot de uitverkoopprijzen tot onder de 10 euro zijn gezakt? Deel je kledinggeheim aan de vuile waslijn en was je geweten instant wit.
(De hele dag)

MENEER APPELSTROOPZeefdruk

Breng een (oud) katoenen shirt mee – of koop er een ter plekke – en laat ‘m gratis bedrukken met het unieke Fair Fashion Lab-design van Meneer Appelstroop.

Nog niet origineel genoeg voor jou? Met een schaar en karton voeg je een eigen ontwerp aan de zeefdruk toe.
(De hele dag)

FAIR FASHION LAB RONDLEIDING

Het Festival is onderdeel van de tentoonstelling Fair Fashion Lab.

Fair Fashion Lab zoekt samen met ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers naar verrassende oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie. Tijdens het festival zijn er gratis rondleidingen in de tentoonstelling.
(De hele dag)