Feministische stemmen & revolutionaire muziek

Hoe kan femicide gestopt worden?

Muziek & Discussie - 

Ooit gehoord van femicide? Dit is het vermoorden van vrouwen, omdat zij vrouw zijn. In Mexico is dit, samen met andere vormen van geweld tegen vrouwen, een groot maatschappelijk probleem. Tijdens dit programma gaan we opzoek naar de oorzaken van femicide en geweld tegen vrouwen in Mexico. En naar mogelijkheden om de cultuur van geweld te veranderen. We doen dit met de journalist Pedro Miguel en de band Snowapple. Zij komen net terug van een tour door Mexico waar ze met hun muziek aandacht vragen voor het probleem.

De term ‘femicide’ kreeg bekendheid dankzij de Zuid-Afrikaanse feminist Diana Russell. Zij gebruikte het woord in 1976 om extreem geweld tegen vrouwen te definiëren. De term kreeg opnieuw veel internationale aandacht, nadat honderden jonge vrouwen werden vermoord in de Mexicaanse stad Juárez. De Verenigde Naties en verschillenden mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op lokale en nationale autoriteiten in Mexico, omdat zij te weinig doen om de moorden en het geweld tegen vrouwen te berechten en te stoppen.

Hoe kan je een cultuur van geweld tegen vrouwen veranderen? Welke verantwoordelijkheid heeft de regering en wat moet er vanuit de samenleving zelf komen? Welke inspirerende voorbeelden zijn er in Mexico van vrouwen én mannen die het probleem proberen aan te pakken? En wat is de kracht van muziek hierin?

We bespreken het o.a. met journalist Pedro Miguel en de band Snowapple. Snowapple speelt verschillende nummers, waaronder hun nieuwe single La llorona – Ser mujer, waarvan de tekst geschreven is door Pedro. Voor de clip werkten zij samen met de Mexicaanse artiest en filmmaker Adriana Ronquillo. 

Na afloop van het programma proosten we gezamenlijk met een shotje Mezcal op de kracht van vrouwen én mannen over de hele wereld die opkomen voor gendergelijkheid.

Over de Sprekers

  • Pedro Miguel is geboren in Guatamala. Hij woont sinds 1967 in Mexico. Daar is hij activist, schrijver en journalist. Hij schrijft onder andere voor de Mexicaanse krant La Jornada. Recent heeft hij samen met de president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, een plan geschreven over het aanpakken van femicide in Mexico.
  • Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Over Snowapple

  • Snowapple is een groep multi-instrumentalisten en zangers uit Amsterdam en Mexico. Ze spelen een mix van pop, folk, opera en avant-garde-cumbia. Snowapple heeft vier studio-albums uitgebracht met recordlabels in de Benelux, Engeland, Amerika, en Mexico. Ze toeren over de hele wereld, hun muziek is gedraaid op BBC Radio en ze verschenen op verschillende tv shows waaronder Central once (Mexico). Nu zijn ze bezig met een multimedia project, Project Lucy: een grensverleggende muziektheater show, een studio album (release eind 2019, ZIP records) en een booklet. La llorona, over femicide in Mexico, is daarvan de eerste single.

Foto: via WikiCommons 

Bekijk het Facebook-evenement hier


Dit is een onderdeel van dossier