Beeldvormers in gesprek: Irak in Beeld - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
24 Apr
2016

Gesprek

Beeldvormers in gesprek: Irak in Beeld

Klopt ons beeld over Irak eigenlijk wel?  We praten met Stefano Carini, met zijn collega-fotograaf Dario Bosio en met journalist Anneke van Ammelrooy over Irak, IS en over persvrijheid en beeldvorming, daar en hier.

Irak kent weinig persvrijheid en is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten om in te werken. Fotograven Stefano Carini en Dario Bosio werken op hun eigen manier, samen met lokale fotografen, aan de beeldvorming van het land. Ook Anneke van Ammelrooy blijft strijden voor onafhankelijke media en een eerlijk verhaal. Ondertussen horen wij hier in het nieuws maar weinig over de situatie in Irak, terwijl er veel gaande is.

Muzikant Sattar AlSaadi spreekt een column uit over zijn Irak. Praat je mee?

Over de Sprekers

Stefano Carini is voormalig editor-in-chief van Metrography, het eerste onafhankelijke fotoagentschap in Irak. Dit agentschap heeft als doel een bloeiende industrie voor fotografie en fotojournalistiek op te zetten in Irak, voorbij etnische, culturele en religieuze grenzen. Samen met de fotografen van Metrography en met fotograaf Dario Bosio is Stefano het project Map of Displacement begonnen. Met beeld en persoonlijke verhalen wordt verslag gedaan van de tienduizenden mensen die sinds het begin van de oorlog tussen Irak en ISIS in 2014 hebben moeten vluchten in en naar de regio Koerdistan, Noord-Irak. Ook richtten Carini en Dario samen DARST projects op, een rondzwervend atelier voor documentaireprojecten.

Anneke van Ammelrooy is journalist en heeft met haar Iraakse man het dagblad al-Sabah al-Gadeed (De Nieuwe Morgen) in Irak opgezet. Daarnaast was zij directeur van de hulporganisatie Civil Pillar, waar zij onder andere trainingen voor Irakese journalisten ontwikkelde. In 2008 bouwden Anneke en haar man een televisiestation in de Koerdische hoofdstad Erbil. Nadat dit werd gesloten door de overheid besloot ze terug te keren naar Nederland.

Muzikant Sattar AlSaadi is geboren in Bagdad, maar vluchtte in de jaren negentig naar Nederland. Hij is een veelgevraagde percussionist en nay-speler die les geeft in Arabische ritmiek, improvisatie, klank en beweging. Hij werkte met diverse beroemde Arabische ensembles, bekende zangers en zangeressen. Ook nam hij deel aan de Music World Series.

Moderator is Hassnae Bouazza. Zij is o.a. schrijfster, columnist en journalist. Hassnae was regisseur en eindredacteur van de veelbesproken zesdelige documentaireserie Seks en de Zonde. Ze heeft haar eigen online glossy Aicha Qandisha en in 2015 ontving ze in Beiroet de Arouwad Award voor haar werk over de Arabische wereld. Met haar boek ‘Arabieren kijken‘ (2013) wil ze lezers een kijkje geven in de gemiddelde Arabische huiskamer, om zo een genuanceerder beeld te krijgen over de Arabische wereld en de mensen die daar wonen.

Over de afbeelding

Bovenstaande foto is gemaakt door Seivan Salim, een vrouwelijke Iraakse fotograaf van Metrography en onderdeel van het verhaal ‘Escaped’ van Map of Displacement. Op 3 augustus 2014 vielen IS soldaten de Iraakse stad Sinjar binnen. Duizenden Yazidi werden vermoord en meer dan 5000 vrouwen werden ontvoerd en als seksslaven verkocht. Een jaar later heeft Salim enkele vrouwen vastgelegd die zijn ontsnapt. Ze verbeeldt hen met de traditionele Yazidi trouwjurk aan, een symbool voor zuiverheid.

Details

  • Engels
  • 16:00
  • 16:30
  • 18:00