HagueTalks #20

HagueTalks: Wat kan je betekenen voor oorlogsslachtoffers?

Interactief debat - 

Op 4 mei is het de Nederlandse nationale dodenherdenking. Tijdens deze bijzondere editie van HagueTalks staan we daarom stil bij oorlogsslachtoffers wereldwijd. Danseres Michaela DePrince uit Sierra Leone, kunstenaar Samer al-Kadri uit Syrië en Grant Dawson van de OPCW vertellen ons hoe zij zich inzetten voor een veiligere en meer rechtvaardige wereld. Daarnaast vertellen ze wat jij zelf kunt betekenen voor oorlogsslachtoffers. Om 20:00 uur houden we gezamenlijk twee minuten stilte.

Over de sprekers

  • Michaela DePrince is een bekende Amerikaanse ballerina en danst nu bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Ook is ze ambassadrice van War Child. Michaela groeide op in Sierra Leone tijdens de gewelddadige burgeroorlog. Ze verloor beide ouders tijdens de burgeroorlog en werd als weeskind verwaarloosd en mishandeld vanwege haar huidziekte vitiligo. Op haar vierde werd Michaela geadopteerd door het Amerikaanse echtpaar Elaine en Charles DePrince. Sinds 2013 danst Michaela bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. In december 2015 danste ze haar eerste hoofdrol bij Het Nationale Ballet in de Notenkraker en de Muizenkoning.
  • Syrische artiest en uitgever Samer al-Kadri gelooft in de kracht van een goed boek. Hij vluchtte van Istanbul naar Damascus. Daar heeft hij PAGES opgezet, de eerste Arabische boekenwinkel in Istanbul. PAGES is een gemeenschapsplaats waar jonge Arabieren in ballingschap boeken kunnen lenen, kopen en lezen, maar ook waar ze elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan, en waar ze kunnen ontsnappen aan hun vluchtelingen bestaan. Ook heeft Samer zijn eigen uitgeverij Bright Fingers, gespecialiseerd in schrijven, illustreren en drukken van kinderboeken waarin de nadruk ligt op zelfkennis, acceptatie en begrip.
  • Grant Dawson werkt momenteel als Principal Legal Officer voor de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Daarvoor werkte hij als Legal Officer en als Assistent Procureur Generaal voor het Joegoslavië Tribunaal. Hij heeft verschillende wetenschappelijke artikelen uitgebracht, lesgegeven over internationaal recht en hij is lid van de Orde van Advocaten van New York en Washington DC. Hij heeft gestudeerd aan Georgetown University Law Centre en Columbia College.

Wil je nu al in actie komen?
Teken dan de petitie van War Child en roep de nieuwe Nederlandse regering op om psychosociale steun voor kinderen als vast onderdeel op te nemen in internationale noodhulp.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.