Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers? - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
24 Sep
2017

Verslag

Terugluisteren: Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers?

Het hele debat is nu terug te luisteren op ons blog.

Discussie

Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers?

Tijdens het weekend van Just Peace bespreken we met beleidmakers, nieuwkomers en kunstenaars, hoe Den Haag het doet; nieuwkomers verwelkomen. Speciale gast hierbij is de Syrische fotograaf Issa Touma. Tijdens de oorlog organiseerde hij workshops waarin hij jongeren met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar bracht. Wat kan Den Haag, een van de meest gesegregeerde steden van Nederland, van zijn ervaringen leren?

We bespreken met Issa Touma dit project en zijn ervaringen in Aleppo. Hoe moet een stad polarisatie tegengaan? Wat zou Den Haag en haar inwoners moeten doen om nieuwkomers te verwelkomen? En welke verantwoordelijkheid ligt bij nieuwkomers zelf? We praten hier vervolgens verder over met Haagse beleidmakers, nieuwkomers en community builders.

Over de sprekers

  • Issa Touma is een fotograaf, documentairemaker en curator, gevestigd in Aleppo (Syrië). In 1992 richtte hij de eerste fotogalerij van het Midden-Oosten op. Nadat deze galerij sloot, richtte hij kunstorganisatie Le Pont op, waarmee hij de vrijheid van meningsuiting en de lokale kunstscene promoot door middel van internationale evenementen. Zo startte hij in 1997 het International Photography Festival Aleppo, dat ondanks alles nog elk jaar georganiseerd wordt. In 2012, kort na het uitbreken van de oorlog, initieerde hij Art Camping. Hiermee organiseert hij workshops met als doel jongeren met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar te brengen en ze aan te moedigen zich zelf te uiten door middel van cultuur.
  • Rabin Baldewsingh is een Nederlandse politicus, schrijver, dichter en filmmaker van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Sinds 2006 is Baldewsingh wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport in de gemeente Den Haag. Zijn portefeuilles zijn o.a. Werk & Inkomen en Wijkaanpak & Integratie. Afgelopen jaar is hij veel in de media geweest vanwege zijn kritiek op het landelijke integratiebeleid en vanwege zijn eigen Haagse integratie-aanpak met o.a. verplichte maatschappelijke stages.
  • Mohammed Taha is een Syrische nieuwkomer, woont in Den Haag en studeert momenteel aan de Haagse Hogeschool. Hij is verschillende keren mee geweest met de Integratie Caravan, een initiatief van voornamelijk Syrische vluchtelingen, die naar verschillende steden in Nederland met een caravan afreizen om het land te leren kennen en gesprekken op gang te brengen.
  • Ofran Badakhshani is een dichter die vluchtte uit Afghanistan en eigenaar van Wijnwinkel De Filosoof in de Papestraat in Den Haag, een plek waar wijn, filosofie en poëzie elkaar in de armen nemen. Badakhshani heeft politicologie en filosofie gestudeerd en hij is voorzitter van de Afghaanse jongerenorganisatie Khorasan, bestuurslid van VON (Vluchtelingen Organisaties Nederland) en heeft verschillende projecten uitgevoerd binnen het Changemakers programma rondom eergerelateerd geweld, homo-emancipatie en huwelijksdwang. Hij is ook de schrijver van: De banneling.
  • Liselot van Zantvoort werkt bij Justice and Peace: een mensenrechtenorganisatie die zich op lokaal niveau inzet voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers en vluchtelingen. Samen met lokale partners heeft Justice and Peace door het hele land Welkom Hier festivals georganiseerd. De allereerste editie was in Den Haag, op 7 februari 2016. Via Welkom Hier festivals vindt er ontmoeting plaats tussen nieuwkomers, maatschappelijke initiatieven en andere geïnteresseerde inwoners en wordt het draagvlak voor de komst en integratie van nieuwkomers zichtbaar. Om die bestaande, lokale solidariteit te benutten, is in Den Haag onlangs het platform Haagse Huiskamer gelanceerd. De Haagse Huiskamer nodigt alle inwoners van Den Haag en Haagse maatschappelijke organisaties uit om met een specifiek integratie-vraagstuk aan de slag te gaan.
  • Moderator is socioloog, publicist en programmamaker Shervin Nekuee.

Over Studio Aleppo

Issa Touma is initiatiefnemer van Studio Aleppo– picturing (new) European citizens. In verschillende Europese steden worden pop-up fotostudio’s gebouwd. Hier laten nieuwkomers en ‘vaste bewoners’ zich portretteren door een prominent fotograaf. In Den Haag is deze pop-up studio gebouwd in het Humanity House. Topfotografe Robin de Puy heeft hierin vijftig inwoners uit Den Haag gefotografeerd. De portretten zijn te bezichtigen in het Humanity House.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Foto: Dirk-Jan Visser.

Details

  • Engels
  • 15:30
  • 16:00
  • 17:30