Alternatieve Veiligheidsraad #4

Militair ingrijpen

Debat + Theater - 

Een van de meest ingewikkelde taken van de Veiligheidsraad is het nemen van beslissingen over humanitaire interventies. Ofwel, militair ingrijpen. Afgesproken is dat de Veiligheidsraad de verantwoordelijkheid heeft een bevolking te beschermen tegen genocide, oorlogsmisdaden en etnische zuiveringen wanneer de staat dat zelf niet doet. Als vreedzame middelen niet werken, kan er gekozen worden voor een humanitaire interventie. Toch kiest de Veiligheidsraad bijna nooit voor militair ingrijpen.

Nu Nederland een jaar in de Veiligheidsraad zit, buigen vijf sprekers uit de kunst, wetenschap en politiek zich over de morele, juridische en geopolitieke vragen die opkomen bij humanitaire interventies. Welke geopolitieke belangen spelen er mee? Wat zijn de gevolgen van humanitaire ingrijpen op de lange termijn? Zij vormen samen met het publiek de Alternatieve Veiligheidsraad.

Let op: dit programma vindt plaats in Theater aan het Spui (Spui 187, 2511 BN Den Haag). Er worden (video)opnames gemaakt tijdens dit programma. Deze opnames worden daarna op de website van Humanity House geplaatst.

Over de sprekers

Sprekers worden nog bekendgemaakt.

Over dit programma

De Alternatieve Veiligheidsraad is een programmareeks van het Humanity House i.s.m. Het Nationale Theater en Instituut Clingendael. Opgezet vanuit de overtuiging dat gesprekken over internationale vrede & veiligheid breed gevoerd moeten worden. Partners zijn: vfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Fonds 1818 en Vrij Nederland.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.


Dit is een onderdeel van dossier