Pop-up fototentoonstelling: ‘The leathermen of Pakistan’ - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
20 Dec
2016

Beeld & Discussie

Pop-up fototentoonstelling: ‘The leathermen of Pakistan’

Het leer uit Pakistan dat in onze kleding en accessoires zit, wordt vaak onder zeer beroerde arbeidsomstandigheden geproduceerd. Tijdens dit programma confronteert fotograaf Asim Rafiqui je met de beelden en verhalen van werknemers uit de Pakistaanse leerindustrie. Daarna gaan we in gesprek met experts, politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over hoe deze omstandigheden verbeterd kunnen worden.

In Pakistan werken ongeveer 500.000 mensen in leerlooierijen en fabrieken. Zij doen vaak gevaarlijk werk onder erbarmelijke omstandigheden: er worden chemicaliën en zware machines gebruikt terwijl de werknemers onvoldoende beschermd zijn. Ze maken lange werkdagen en kunnen hier nog steeds niet van rondkomen. Veel werknemers worden ingehuurd door lokale aannemers en hebben geen arbeidszekerheid. Het leer dat zij produceren vormt ongeveer 5,4 procent van Pakistan’s totale export.

Om aandacht te vragen voor deze omstandigheden, organiseren fotocollectief NOOR, Oxfam Novib en SOMO een pop-up tentoonstelling in het Humanity House in Den Haag. NOOR-fotograaf Asim Rafiqui reisde voor Oxfam en SOMO naar Pakistan, waar hij de beroerde arbeidsomstandigheden in de leerindustrie fotografeerde en filmde.

Over de sprekers

Asim Rafiqui (Pakistan, 1966) is een onafhankelijke fotojournalist wiens werk verschenen is in o.a. Newsweek, Time, Harper’s, Stern en National Geographic (France). Sinds 2012 gebruikt hij verschillende media om een meer persoonlijk en genuanceerd perspectief te bieden op de structurele en diepgewortelde ongelijkheid in Pakistan en de slechte toegang tot rechtspraak voor de meest gemarginaliseerde gemeenschappen.

Martje Theuws is onderzoeker bij SOMO. Zij heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar arbeids- en mensenrechtenomstandigheden in de textiel- en kledingindustrie. Ze werkt samen met organisaties uit onder meer India, Myanmar en Bangladesh om aan te tonen dat beleid en de praktijken van bedrijven leiden tot de systematische schending van de rechten van arbeiders in de textiel- en kledingindustrie.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 15:45
  • 16:00
  • 17:15