Psychosociale hulp in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Expert Conferentie - 

Vaak leiden conflicten en rampen voor psychologisch trauma’s. Psychosociale zorg helpt om deze traumas te helen. Het wordt steeds meer gezien als belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking, vooral in fragiele staten. Het is een prioriteit geworden voor Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens deze conferentie bespreken professionals hun behoeftes en ervaringen uit het Midden-Oosten. In de ochtend is er een plenaire presentatie. In de middag formuleren deelnemers tijdens vijf thematische workshops aanbevelingen voor beleid.

De psychosociale gevolgen van oorlog en conflict worden een steeds belangrijker aandachtspunt in ontwikkelingshulp. Vanwege deze groeiende interesse begon Cordaid een aantal projecten rond geestelijke gezondheid en psychosociale zorg in Irak. Ook initieerde Cordaid twee conferenties over geestelijke gezondheid en psychosociale hulp in het Midden-Oosten. De eerste conferentie vond in mei plaats in Irak. Deze legde de basis voor de tweede conferentie, die plaatsvindt in het Humanity House op 6 juni.

Tijdens de conferentie worden ervaringen uit het Midden-Oosten gedeeld, om vervolgens input te verzamelen voor de huidige beleidsdiscussies. De conferentie is bedoeld voor mensen die werken binnen de internationale ontwikkelingssamenwerking, gezondheidssector en iedereen die interesse heeft in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Lees hier het programma van de dag

Programma van de dag

9:30      Registratie en koffie

10:00 Start bijeenkomst in de Genève zaal

  • Het aanpakken van psychologisch trauma veroorzaakt door extreem geweld: state-of-the-art kennis
  • Setting the scene: oproep vanuit Irak: waarom zijn geestelijke gezondheid en psychosociale hulp een prioriteit?
  • Korte film over geestelijke gezondheid en psychosociale hulp in Irak

12:30 Lunch

13:30 Workshops

  • Psychologisch trauma en de lokale context
  • Gender-gerelateerd geweld
  • Geestelijke gezondheid en psychosociale hulp aan IDPs
  • Opschalen van het aantal lokale professionals
  • Bevorderen gezondheid van vluchtelingen en migranten

16:00 Plenaire zaal

17:00 Einde bijeenkomst en start borrel