Al 1500 mensen omgekomen op Middellandse Zee - Humanity House
6 augustus 2018

Al 1500 mensen omgekomen op Middellandse Zee

Tijdens de eerste zeven maanden van 2018 zijn meer dan 1.500 vluchtelingen en migranten omgekomen terwijl ze Europa wilden bereiken via de Middellandse Zee. Dat blijkt uit gegevens van UNHCR.

Tijdens de eerste zeven maanden van 2018 zijn meer dan 1.500 vluchtelingen en migranten omgekomen terwijl ze Europa wilden bereiken via de Middellandse Zee. Ruim 850 van hen stierven alleen al in de maanden juni en juli. Hiermee is de oversteek door de Middellandse Zee de dodelijkste zeeroute in de wereld. Dat blijkt uit gegevens van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

UNHCR merkt op dat hoewel de vluchtelingen- en migrantenstroom fors is gezakt, het aantal dodelijke slachtoffers relatief hoog blijft. Sinds het begin van het jaar probeerden 60.000 mensen Europa via de zee te bereiken, ongeveer de helft van het aantal tijdens dezelfde periode vorig jaar. Echter, 1 op de 31 mensen die de oversteek waagden in juni en juli van dit jaar stierf of wordt vermist, vergeleken met 1 op 49 in 2017.

Maatregelen tegen mensensmokkelaars

“We roepen de staten en autoriteiten langs de transitroutes op om dringend alle nodige maatregelen te nemen om de netwerken van mensensmokkelaars te ontmantelen”, zegt speciaal gezant voor de Middellandse Zee van UNHCR, Vincent Cochetel.

Mensensmokkelaars organiseren naar verluidt steeds gevaarlijkere overtochten, in niet-zeewaardige en broze schepen. Deze boten, die smokkelaars zwaar overbelasten met passagiers, worden op zee achtergelaten in de hoop dat een redding op tijd zal komen. Zonder verdere actie zullen de komende maanden meer mensen op zee omkomen, waarschuwt UNCHR, want door betere weersomstandigheden zullen nog meer boten de zee op gaan.

Regionale aanpak

Anders dan in voorgaande jaren toen Italië het merendeel van de nieuwkomers ontving, is Spanje nu de belangrijkste bestemming geworden. Meer dan 23.500 migranten en vluchtelingen kwamen tijden de eerste zeven maanden in het land aan. Dat is meer dan in heel 2017. In Italië arriveerden ongeveer 18.500 mensen via de zee en in Griekenland 16.000.

In juli drong UNHCR aan op versterking van de opsporings- en reddingscapaciteiten aan de Middellandse Zee, nadat verschillende wettelijke en logistieke beperkingen waren opgelegd aan NGO-boten die op zee mensen in nood wilden redden. Eerder dit jaar werd een aantal boten met geredde passagiers dagenlang achtergelaten op zee, nadat ze de mogelijkheid tot ontscheping waren geweigerd.

In een een conceptnota die UNHCR samen met IOM heeft opgesteld, roepen de organisaties op tot een regionale aanpak, waarin verbeterde zoek-en reddingscapaciteiten en duidelijke mechanismen voor het ontschepen van passagiers de uitgangspunten zijn. “Met zoveel levens op het spel, is het van levensbelang dat we de kapiteins van schepen garanderen dat ze geredde passagiers kunnen ontschepen”.

Debat: Het einde van de Middellandse Zeeroute

Op 23 september organiseert Humanity House een debat rond ‘De Middellandse Zeeroute’. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen, politici, activisten en journalisten over de meest humane aanpak om deze dodelijke route te beëindigen.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: