De vluchtelingencrisis in Venezuela - Humanity House
19 februari 2019

De vluchtelingencrisis in Venezuela

Venezuela heeft nu te maken met een van de grootste economische crisissen die er ooit is geweest. Door de enorme inflatie kampt het land met grote voedseltekorten.

Stichting Vluchteling Het Rode Kruis

Volgens Stichting Vluchteling heeft 90 procent van de bevolking van Venezuela niet genoeg geld om genoeg voedsel te kopen.

Geld is bijna niets meer waard en elke dag rapen steeds meer Venezolanen hun spullen bij elkaar om elders een veilig en stabiel bestaan op te bouwen. Velen van hen komen terecht in Colombia, maar sommigen nemen ook het besluit om naar Brazilië, Peru of Ecuador te gaan. Vaak zonder legale papieren, waardoor ze in deze buurlanden niet mogen werken of in aanmerking te komen voor medische gezondheidszorg.

Colombia

Naar schatting hebben inmiddels drie miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Zo’n 35.000 mensen maken dagelijks de oversteek naar Colombia via een aantal onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cucuta. Door het oplopende aantal Venezolanen dat de grens oversteekt stapelen de problemen voor Colombia zich op.

Slechts 1% van de Venezolanen kan terecht in de opvanglocaties in Cucuta en ruim 22% slaapt in de buitenlucht. Hierdoor neemt zowel het aantal daklozen in het land toe, als het geweld op straat. Tevens lopen de vluchtelingen op straat meer risico op uitbuiting en seksueel misbruik.

Hulp

Onze partners Stichting Vluchteling en Het Rode Kruis bieden noodhulp voor gevluchte Venezolanen in o.a. Colombia en Curaçao, zoals medische zorg en bescherming voor Venezolaanse vrouwen. Een deel van de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2018 wordt besteed aan deze noodhulp.

Wil je meer te weten komen over de vluchtelingencrisis in Venezuela? Bekijk hier de uitzending over de vluchtelingencrisis op Omroep Max waarin Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) en presentator Art Rooijakkers vertellen over hun bezoek aan Venezuela in oktober 2018.

Foto: ©UNICEF/2018/Moreno via Creative Commons

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: