Combi-excursie: Filmhuis Den Haag - Humanity House
Combi-excursie: Filmhuis Den Haag

ERVAAR, ONTMOET & BEKIJK

In deze combinatie-excursie van Humanity House, VluchtelingenWerk, Movies that Matter en Filmhuis Den Haag verdiepen studenten zich in de thema’s mensenrechten, migratie en asielbeleid. Tijdens de ervaringsreis, ontmoeting en het bekijken van een film wordt studenten gevraagd om vanuit verschillende perspectieven na te denken over de opvang van vluchtelingen.

Vluchtelingen beheersen het nieuws. De stroom mensen, op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking, houdt aan. Velen proberen met gevaar voor eigen leven Europa te bereiken, maar steeds meer Europese landen sluiten hun grenzen. Hoe is het nu eigenlijk om te moeten vluchten? En hoeveel verantwoordelijkheid heeft Europa in het opvangen van deze mensen?

De machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen

Stranger in Paradise

Filmhuis Den Haag & Movies that Matter

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de absurde dilemma’s van Europa’s immigratiekwestie. In een klaslokaal in Sicilië vertelt een leraar pas gearriveerde migranten drie verschillende verhalen over hun toekomst in Europa. Het proces is een confrontatie voor de migranten maar ook voor de kijker met de verschillende houdingen die Europa aanneemt ten opzichte van vluchtelingen.

Ervaringsreis
Humanity House

Na het bekijken van deze film in het Filmhuis Den Haag nemen studenten deel aan een interactieve reis door het Humanity House. Hoe voelt het nu eigenlijk om zélf te moeten vluchten? Daar komen de studenten achter tijdens de ervaringsreis. Een spannende reis waarin zij meemaken hoe het is om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied.

Na afloop van de reis kunnen zij, in de Ontmoetingsruimte, kijken naar persoonlijke verhalen van mensen die zelf zijn gevlucht. Tijdens deze ontmoetingen vertellen Shaza, Bruce, Yvonne  of een van de andere sprekers zijn of haar persoonlijke verhaal. De studenten zullen ontdekken dat ‘een vluchteling’ een mens is net als zij, met dromen, gevoelens en angsten. Iemand die naar school gaat of werkt, graag tijd doorbrengt met zijn familie en vrienden en leuke dingen doet. Kortom: een leven leidt dat helemaal niet zo anders is als dat van hen.

Optioneel bij te boeken: Ontmoeting met een gastspreker die een persoonlijk vluchtverhaal zal vertellen.

Voor meer informatie of om te boeken bel 070 – 345 99 00 of mail naar educatie@filmhuisdenhaag.nl.

DETAILS

Doelgroep:HBO & WO
Prijs:€ 11,50* per student
Duur:1 dagdeel
Aantal studenten:min. 15 - max. 30 per groep

*Prijzen zijn inclusief btw.
Voor grotere groepen kunnen wij in overleg een programma samenstellen.

Interessant voor

Internationale Betrekkingen
Rechten
Filosofie
Politicologie
Sociologie
Filmstudies

Samen met

Meer inspiratie nodig? Kijk hier eens

Sneak Preview: kijk alvast naar de trailer van Stranger in Paradise

Combi-excursie: Filmhuis Den Haag

Over de manier waarop Europa omgaat met vluchtelingen.

Leestip: Terug naar Turkije, kan dat?

Combi-excursie: Filmhuis Den Haag 2

Journalist Fernande van Tets onderzoekt vanuit Griekenland de impact van de deal die de EU en Turkije over vluchtelingen sloten. Lees haar reportages en je bent bij.


Lees meer »

Minidocu's uit het azc

Thaeer Nabil Muhreez uit Damascus is vader, echtgenoot en documentairemaker. Via de gammele zeeroute naar Lesbos belandde hij Nederland. In Syrië maakte hij films en documentaires over van alles en daar gaat hij hier gewoon mee door. ‘Ik wil Nederland laten zien wie wij zijn,’ vertelt hij. In samenwerking met collega Issa Shaker van RNW Media heeft hij vier films gemaakt. De eerste is nu uit. (via whocares.me)


Lees meer »
  • Ik wil meer weten

    Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

    * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Ik heb een vraag, bel me terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.