Combi-excursie: Filmhuis Den Haag - Humanity House
Combi-excursie: Filmhuis Den Haag
Combi-excursie: Filmhuis Den Haag 11

ERVAAR, ONTMOET & BEKIJK

In deze combinatie-excursie van Humanity House, VluchtelingenWerk, Movies that Matter en Filmhuis Den Haag krijgen studenten inzicht in thema’s als migratie, mensenrechten en asiel. Tijdens de ervaringsreis en het bekijken van een film verplaatsen studenten zich op een (inter)actieve manier in het leven van een vluchteling.

Vluchtelingen beheersen het nieuws. De stroom mensen, op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking, houdt aan. Velen proberen met gevaar voor eigen leven Europa te bereiken, maar steeds meer Europese landen sluiten hun grenzen. Hoe is het nu eigenlijk om te moeten vluchten? In dit programma komen studenten dit op  verschillende manieren zelf te weten.

Na het bekijken van deze film in het Filmhuis Den Haag nemen studenten deel aan een interactieve reis door het Humanity House. Hoe voelt het nu eigenlijk om zélf te moeten vluchten? Daar komen de studenten achter tijdens de ervaringsreis. Een spannende reis waarin zij meemaken hoe het is om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied.

Na afloop van de reis kunnen zij, in de Ontmoetingsruimte, kijken naar persoonlijke verhalen van mensen die zelf zijn gevlucht. Tijdens deze ontmoetingen vertellen Shaza, Bruce, Yvonne  of een van de andere sprekers zijn of haar persoonlijke verhaal. De studenten zullen ontdekken dat ‘een vluchteling’ een mens is net als zij, met dromen, gevoelens en angsten. Iemand die naar school gaat of werkt, graag tijd doorbrengt met zijn familie en vrienden en leuke dingen doet. Kortom: een leven leidt dat helemaal niet zo anders is als dat van hen.

Optioneel bij te boeken: Ontmoeting met een gastspreker die een persoonlijk vluchtverhaal zal vertellen.

Voor meer informatie en boekingen bel 070 – 345 99 00 of mail naar educatie@filmhuisdenhaag.nl.

Onze filmselectie voor het mbo

The Wait– alle leerjaren

Rokhsar is 14 jaar oud en woont met haar familie in Denemarken. Ze spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de tiener.

Nice People – alle leerjaren

Een film over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze nu mee aan de wereldkampioen-schappen Bandy in Siberië.

Vergeet mij niet – vanaf leerjaar 2

(met name geschikt voor opleidingen zorg, welzijn en onderwijs)

Op basisschool De Verrekijker krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging om de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. De ouders van de leerlingen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien.

Stranger in Paradise – vanaf leerjaar 3

Een leraar vertelt pas gearriveerde migranten in een vluchtelingenkamp in Sicilië drie verschillende verhalen over hun toekomst in fort Europa. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de absurde dilemma’s van Europa’s immigratiekwestie.

DETAILS

Doelgroep:Onder- en bovenbouw
Prijs:€ 11,50* per student
Duur:1 dagdeel
Aantal studenten:15-30 per groep
Aantal begeleiders:2 vanuit school

*Prijzen zijn inclusief btw.
Voor grotere groepen kunnen wij in overleg een programma samenstellen.
Extra: inleiding op de film voor (meerprijs) € 79,- per groep.

Leerdoelen

Aansluiting bij kwalificering:
Loopbaan & Burgerschap: sociaal-maatschappelijke dimensie

Vaardigheden:
Ontwikkeling sociale en culturele vaardigheden, kritisch denken, samenwerken, creatief denken en communiceren

Doel van de les

 • Studenten kunnen benoemen wat een vluchteling, ontheemde en asielzoeker is.
 • Studenten krijgen meer inzicht in het leven van een vluchteling.
 • Studenten leren hoe je hulp aan vluchtelingen kunt bieden.
 • Studenten respecteren andermans mening ook al delen ze deze niet. Ze zijn bereid om hun eigen mening aan te passen.

Samen met

Meer inspiratie nodig? Kijk hier eens

Sneak Preview: kijk alvast naar de trailer van The Wait

Combi-excursie: Filmhuis Den Haag 10

Over de 14-jarige Rokhsar die wacht op een verblijfsvergunning.

Leestip: Terug naar Turkije, kan dat?

Combi-excursie: Filmhuis Den Haag 2

Journalist Fernande van Tets onderzoekt vanuit Griekenland de impact van de deal die de EU en Turkije over vluchtelingen sloten. Lees haar reportages en je bent bij.


Lees meer »

Minidocu's uit het azc

Thaeer Nabil Muhreez uit Damascus is vader, echtgenoot en documentairemaker. Via de gammele zeeroute naar Lesbos belandde hij in Nederland. In Syrië maakte hij films en documentaires over allerlei onderwerpen en daar gaat hij hier gewoon mee door. ‘Ik wil Nederland laten zien wie wij zijn,’ vertelt hij. In samenwerking met collega Issa Shaker van RNW Media heeft hij vier films gemaakt. De eerste is nu uit. (via whocares.me)


Lees meer »
 • Ik wil meer weten

  Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

  * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ik heb een vraag, bel me terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.