Combi-excursie: Film Festival 2018 - Humanity House
Combi-excursie: Film Festival 2018

Movies that Matter Film Festival

Combineer je bezoek aan het Humanity House met het educatieve programma van het Movies that Matter Festival (26 t/m 29 maart 2018). Tijdens dit filmfestival wordt het thema mensenrechten voor jongeren heel dichtbij gebracht.

Dit jaar zijn er speciaal voor het voortgezet onderwijs en MBO drie films geselecteerd rondom het thema vluchten en oorlog. Kijk met je leerlingen een van deze films in Filmhuis Den Haag en maak de ervaringsreis. Een speciaal programma waarin leerlingen het persoonlijke verhaal uit de film koppelen aan wat ze hebben ervaren in het museum.

Het museumbezoek en de film wordt in overleg met u gepland. Neem voor meer informatie en voor het boeken van een combi-ticket contact op met Leonie Hoeboer via l.hoeboer@moviesthatmatter.nl of 020-7733631.

Filmselectie 2018

The Wait – Wonen in een land zonder verblijfsvergunning (55 min)

Rokhsar is 14 jaar oud en woont met haar familie in Denemarken. Ze spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de jonge tiener.

Un Sac de Billes – Parijs, de Tweede Wereldoorlog. Een roadmovie over vluchten (110 min)

De 11-jarige Joseph leidt een gelukkig leven totdat de bedreiging van de Nazi’s te groot wordt voor zijn Joodse familie. Samen met zijn oudere broer Maurice, ontvlucht Joseph het Nazi-bezette Parijs in de hoop om een vrijer en veiliger deel van Frankrijk te bereiken. Tijdens de film krijgen leerlingen de kans om in gesprek te gaan met een Nederlandse overlevende van de Holocaust. Een bijzondere en unieke ontmoeting, die over enkele jaren helaas niet meer mogelijk zal zijn.

Eye in the Sky – Inkijk in de huidige manier van oorlog voeren (102 min)

Kolonel Katherine Powell leidt een geheime actie die terroristen in Kenia moet ontmaskeren. Ze maken hiervoor gebruik van drones. Dit dreigt echter verkeerd te gaan wanneer de zogenoemde terroristen een zelfmoordactie beramen waarmee de levens van honderden burgers op het spel komen te staan. Eye in the Sky neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. In het interactieve tussenprogramma (i.s.m. het Rode Kruis) moet de leerling een keuze maken. Wat zouden zij doen?

Nice People – Een komische documentaire over integratie en verschillen in cultuur (58 min)

Een film over het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze nu mee aan de wereldkampioen-schappen Bandy in Siberië. De film wordt op droog-komische wijze ingeleid door Theatergroep DRANG; scherpe grappen over nieuwkomers en de angst voor het onbekende zet leerlingen aan het denken over wat inburgeren voor hen eigenlijk is?

Details

Doelgroep:Bovenbouw (havo/vwo) en MBO
Prijs:€ 7,50* per leerling
Duur:1 dagdeel
Aantal leerlingen:Max. 60 leerlingen
Aantal begeleiders:2 vanuit school

*Prijzen zijn inclusief btw.
Voor grotere groepen kunnen wij in overleg een programma samenstellen.

Leerdoelen

Aansluiting bij de vakken:
Burgerschap, Maatschappijleer, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Filosofie, CKV en Mediawijsheid

Aansluiting bij de kerndoelen:
Mens & Maatschappij (36, 38, 43, 47)
Kunst & Cultuur (48, 52)
Nederlands (1, 5, 6, 8, 9, 10)

Aansluiting bij de kwalificering:
Loopbaan & Burgerschap: : sociaal-maatschappelijke dimensie

Vaardigheden:
Sociale en culturele vaardigheden, kritisch denken, samenwerken, creatief denken en communiceren

Doel van de les

 • Leerlingen kunnen benoemen wat een vluchteling, ontheemde en asielzoeker is.
 • Leerlingen krijgen meer inzicht in het leven van een vluchteling.
 • Leerlingen leren hoe je hulp aan vluchtelingen kunt bieden.
 • Leerlingen respecteren andermans mening ook al delen ze deze niet. Ze zijn bereid om hun eigen mening aan te passen.

Samen met

Neem je leerlingen alvast mee in de onderwerpen van de films

UITLEG VLUCHTELINGENCRISIS IN 6 MIN

De vluchtelingenproblematiek staat bovenaan het prioriteitenlijstje van menig regeringsleider in Europa. Hoe kwam het zover? Dat probeert het YouTube-kanaal Kurzgesagt in een korte uitlegvideo uiteen te zetten.

De Asielzoekmachine: webdocumentaire

Wil je nog verder in de wereld van asiel duiken? Kijk met je klas naar de interactieve webdocumentaire: een filmische ervaring, naslagwerk en ideeënmachine tegelijk. Via een handig menu kun je heen en weer springen tussen onderwerpen of ervoor kiezen om een bepaald onderwerp lineair te bekijken.


Lees meer »

THE ISLAND OF ALL TOGETHER

Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten afgelopen jaar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan.


Lees meer »
 • Ik wil meer weten

  Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

  * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ik heb een vraag, bel me terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.