De Asielzoekmachine - Humanity House
De Asielzoekmachine

De Asielzoekmachine: wat vind jij van ons asielbeleid?

De Asielzoekmachine is een tentoonstelling waarin leerlingen mee worden genomen in de wereld van de asielopvang. Hoe voelt het om niet te weten waar je thuis zal zijn? Hoe zou jij opgevangen willen worden als je was gevlucht? Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de opvang en behandeling van asielzoekers in Nederland.

Wat gaan je leerlingen doen?

In kleine groepen onderzoeken leerlingen een specifiek onderdeel van de Nederlandse asielprocedure. Dit doen ze aan de hand van de tentoongestelde kunstwerken, audiovisueel bronmateriaal en uitdagende opdrachten.

Aan de hand van dilemma’s dagen we de leerlingen uit kritisch na te denken over hun eigen gedrag en zich voor te stellen hoe verschillende personages in het asielproces besluiten nemen. Wat zijn de beweegredenen van een IND-medewerker versus een asielzoeker? En wat zijn de belangen van iemand die werkt in de asielopvang ten opzichte van een organisatie die uitgeprocedeerde vreemdelingen helpt te vertrekken?

In groepsverband komen ze tot een aanbeveling voor het Nederlandse asielbeleid en krijgen ze de gelegenheid hun aanbeveling onderdeel uit te laten maken van een referendum.

Kritisch nadenken en besluitvorming

Leerlingen gaan weg met een beter besef van de persoonlijke en emotionele kanten van het asielbeleid. Ze zullen informatie over dit onderwerp in een historisch en internationaal perspectief kunnen plaatsen, en zijn zich na afloop bewust van de dilemma’s die zich voordoen bij het vormgeven van een menswaardig asielbeleid.

Kom met je klas

Einddatum:31 december 2016
Doelgroep:Voortgezet Onderwijs (bovenbouw)
MBO
Duur:90 minuten
Prijs:€ 95,- per groep
Betaling:Let op! Per factuur of cultuurkaart (CJP docentenpas)
Aantal leerlingen:Max. 30 per groep
Begeleiders:2 vanuit school

Voor grotere groepen kunnen we in overleg een programma samenstellen.

Leerdoelen

Aansluiting bij de vakken:
Burgerschap, Maatschappijleer, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Aansluiting bij de kerndoelen:
Mens & Maatschappij (36, 38, 39, 40, 43, 47)
Kunst & Cultuur (48, 52)
Nederlands (5 t/m 10)

Vaardigheden:
Kunstbeschouwing, kritisch redeneren, samenwerken, probleemoplossend vermogen, creatief denken, besluitvorming, communiceren.

Crossmediaal project

Dit educatieve programma is onderdeel van het crossmediale project De Asielzoekmachine. De Asielzoekmachine onderzoekt ons asielbeleid. Hoe werkt het? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? Het project bestaat uit een webdocumentaire, een tv-documentaire, een radiodocu-drieluik en een reeks bijeenkomsten in het land, onder andere bij ons in het Humanity House.

Samen met

Partners

Inspiratie nodig? Kijk eens hieronder!

THE ISLAND OF ALL TOGETHER

Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten afgelopen jaar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan.

De Asielzoekmachine: webdocumentaire

Wil je nog verder in de wereld van asiel duiken? Kijk met je klas naar de interactieve webdocumentaire: een filmische ervaring, naslagwerk en ideeënmachine tegelijk. Via een handig menu kun je heen en weer springen tussen onderwerpen of ervoor kiezen om een bepaald onderwerp lineair te bekijken.

 


Lees meer »

Minidocu’s uit het AZC

Thaeer Nabil Muhreez uit Damascus is vader, echtgenoot en documentairemaker. Via de gammele zeeroute naar Lesbos belandde hij Nederland. In Syrië maakte hij films en documentaires over van alles en daar gaat hij hier gewoon mee door. ‘Ik wil Nederland laten zien wie wij zijn,’ vertelt hij. In samenwerking met collega Issa Shaker van RNW Media heeft hij vier films gemaakt. De eerste is nu uit. (via whocares.me)


Lees meer »
  • Ik wil meer weten

    Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

    * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Ik heb een vraag, bel me terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.