Shaza Manla - Humanity House

Shaza Manla (2003), Syrië

Shaza is geboren in Syrië. Zij vlucht met vader, moeder en zus, maar tijdens haar vlucht raken de gezinsleden van elkaar gescheiden. Uiteindelijk worden ze in Nederland herenigd.

Shaza’s vader is acteur en journalist. In Syrië spreekt hij zijn onvrede uit over het regime van president Assad, dat erom bekendstaat tegenstanders op te pakken, te martelen en vaak zelfs te vermoorden. In 2012 besluit het gezin te vluchten. Eerst naar Egypte en Turkije, later naar Nederland. In Egypte kunnen Shaza en haar zus naar school, maar het niveau is laag en buitenspelen kan er niet. Shaza’s ouders maken zich steeds meer zorgen. Terug naar Syrië kan niet, vanwege de burgeroorlog. Maar in Egypte is het toekomstperspectief niet gunstig, en het spaargeld raakt langzaam op.

Als Shaza’s moeder hoort dat een vriendin met de boot naar Europa wil, besluit ze mee te gaan. In afwachting van haar moeders verblijfsvergunning verhuist Shaza met haar vader en zus Jawa naar Turkije. De meisjes zijn muzikaal. In Syrië traden ze veel op met de oud en qanoun, een soort Syrische gitaar en harp. In Turkije vinden ze een muziekleraar en ze kunnen naar school. Maar na een tijd moeten ze weer naar Egypte, want Turkije is te duur. Jawa kan niet mee omdat haar visum is verlopen en blijft achter.

Pas na een jaar heeft haar moeder eindelijk goed nieuws: ze heeft een verblijfsvergunning gekregen in Nederland. Via gezinshereniging kunnen Shaza, Jawa en hun vader overkomen.

Situatie in Syrië

In maart 2011 demonstreert de Syrische bevolking vreedzaam voor meer democratie. Het regime van president Bashar al-Assad slaat de demonstraties hard neer, waarna verschillende oppositiegroepen besluiten de wapens op te pakken. Wat begint als burgerdemonstraties, groeit uit tot een burgeroorlog waar ook omringende en westerse landen bij betrokken raken.

Rusland, Iran en de militante Libanese groepering Hezbollah steunen het regime van Assad. In 2014 mengt ook Islamitische Staat (IS) zich in de oorlog, en roept het kalifaat uit in grote delen van Syrië en Irak.

In 2016 – na vijf jaar oorlog – leeft 80% van de bevolking in armoede. Er zijn er bijna geen scholen of ziekenhuizen meer. Minstens 400.000 mensen zijn omgekomen, ongeveer 11 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan er 4 miljoen het land hebben verlaten. De meeste vluchtelingen komen terecht in Turkije, Libanon, Jordanië en Irak. Zolang de oorlog voortduurt en de kans op terugkeer naar hun eigen land kleiner wordt, besluiten steeds meer mensen om naar Europa te vluchten in de hoop op een beter leven.

De reis van Shaza naar Nederland

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: