Humanity House is 9 december 2010 opgericht op initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, met ondersteuning van de Gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.

De naam Humanity House stond voor ‘Huis voor menselijkheid’. Een plek waar ruimte was om het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld te horen, zien en beleven. Op de fysieke locatie aan de Prinsegracht in Den Haag, maar ook online.

Humanity House bood in haar museum de ervaring hoe het is om een conflict mee te maken en bracht via tijdelijke tentoonstellingen aanverwante thema’s voor het voetlicht. Humanity House was ook een platform, een ontmoetingsplek voor mensen, organisaties en instanties die zich bezighouden met humanitaire thema’s. Ten slotte bracht ons educatieprogramma wereldproblemen dichterbij kinderen en jong volwassenen. Humanity House verzorgde deze activiteiten met haar dertien vaste medewerkers, museummedewerkers en in samenwerking met diverse partners.

Wat was onze missie?

Door het verzamelen, bewaren en verbeelden van persoonlijke verhalen van mensen die conflict of onvrijheid (hebben) ervaren, creëerde Humanity House bewustwording over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Ook inspireerde wij mensen om na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid.

Wat was onze visie?

Wij streefden ernaar om een meerstemmige, inclusieve en inspirerende plek te zijn waar wij samen met anderen zochten naar nieuwe inzichten over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Dit deden wij door hoofd en hart te raken via persoonlijke verhalen, het inzetten van artistieke vormen en het bieden van verdieping. We wilden met onze tentoonstellingen en activiteiten een jonge en daarbinnen zo divers mogelijke doelgroep betrekken.

Door verhalen te delen brachten we situaties van ver weg dichtbij. Dit deden we via beeld, beleving, debat, muziek en gesprek. Vanuit verschillende invalshoeken, van journalist tot slachtoffer, van hulporganisatie tot militair.

Humanity House gelooft dat door mensen bewust te maken van mondiale humanitaire thema’s, we ze ook in beweging kunnen brengen. Zij kunnen dan wel degelijk direct of indirect een positieve bijdrage leveren. Humanity House wilde hiermee een zo breed mogelijk publiek aanspreken met een specifiek aanbod voor jongeren (10-24), young professionals (25-40) en professionals.

Humanity House belichtte de menselijke factor in rampen en conflicten via: