Rampen & Conflicten: Filipijnen. Tyfoon Haiyan, 2013 - Humanity House
10 januari 2017

Rampen & Conflicten: Filipijnen. Tyfoon Haiyan, 2013

De storm die op 8 november 2013 de Filipijnen bereikt wordt een monster-tyfoon genoemd. Het is een van de zwaarste stormen ooit.

Oxfam Novib ICCO and Kerk in Actie Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Filipijnen. Tyfoon Haiyan, 2013

Land: Filipijnen
Periode: 2013
Type ramp: Tyfoon
Ramp: Een tropische storm raakt de Filipijnen hard en verwoest huizen, wegen en treft honderdduizenden mensen
Geschat aantal slachtoffers: Ruim 5.500 doden, en 3,5 miljoen mensen ontheemd

De storm die op 8 november 2013 de Filipijnen bereikt wordt een monster-tyfoon genoemd. Het is een van de zwaarste stormen ooit. Windsnelheden aan land bereiken tot 314 km per uur. De verwoesting die tyfoon Haiyan aanricht op de Filipijnen is dan ook enorm. De Filipijnen zijn een land dat uit ruim 7.000 eilanden bestaat. Op de eilanden die als eerste worden getroffen, wordt 80 procent van alles wat zich in het pad van het hart van de tyfoon bevindt weggevaagd. Er zijn ruim 5.500 doden te betreuren. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. De hele wereld reageert en wil helpen. Die hulp komt maar langzaam op gang omdat de getroffen gebieden niet of nauwelijks bereikbaar zijn.

Een tyfoon is de naam van een orkaan, een zware storm, die voorkomt in het westelijk deel van de Grote Oceaan. Als zeewater warmer is dan 27 graden verdampt het en wordt een proces in gang gezet die tot een tyfoon kan leiden. Een natuurverschijnsel waartegen de mens niets kan ondernemen. Of toch? Veel wetenschappers en deskundigen menen dat de mens een negatieve invloed heeft op de opwarming van de aarde. Door onze uitstoot van bijvoorbeeld CO2, een stof die vrijkomt door verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool en aardolie. Hierdoor warmt de aarde – en ook de zee – sneller dan natuurlijk op menen zij. Daardoor hebben we misschien zelf schuld aan tyfoon Haiyan.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: