Rampen & Conflicten: Verenigde Staten. Orkaan Katrina, 2005 - Humanity House
23 januari 2017

Rampen & Conflicten: Verenigde Staten. Orkaan Katrina, 2005

Normaal houden gemalen de stad droog. Maar tegen het geweld van de orkaan zijn de dijken niet bestand.

ICRC Cordaid

Verenigde Staten. Orkaan Katrina, 2005

Land: Verenigde Staten
Periode: 2005
Type ramp: Orkaan
Ramp: Door een orkaan breken dijken door en komt 80 procent van de stad New Orleans onder water te staan
Geschat aantal slachtoffers: 1.836 doden. Ruim 81 miljard dollar schade

Orkaan Katrina komt recht aan op New Orleans. De stad in het zuiden van de Verenigde Staten ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Normaal houden gemalen de stad droog. Maar tegen het geweld van de orkaan zijn de dijken niet bestand. Het water stroomt naar de laag gelegen delen. Maar liefst 80 procent van de stad loopt onder. Elektriciteit en andere voorzieningen vallen uit. Honderdduizend mensen zijn dan al geëvacueerd. Maar het armste deel van de bevolking kan geen kant uit. Er vallen ruim 1.800 doden. Dit is vergelijkbaar met het aantal Nederlandse slachtoffers bij de Watersnood van 1953 (zie ‘Nederland, de ramp die in ons geheugen staat gegrift’). In de Golf van Mexico slaan 20 booreilanden en olieplatforms los en verdwijnen in de zee.

De ramp in New Orleans komt de Amerikaanse regering op veel kritiek te staan. Zij heeft op de versterking van de dijken sterk bezuinigd om de oorlog in Irak te betalen (zie ‘Irak, de inval onder valse voorwendselen’). Terwijl tientallen rapporten al hadden gewezen op de zwakte van de dijken. Daar komt bij dat het materiaal dat nodig is om te helpen op het moment van de overstroming in Irak staat. Wel stuurt de Amerikaanse regering een waar oorlogsleger van 40.000 militairen naar het gebied als winkels worden geplunderd.
Veel landen bieden hulp aan. Daaronder ook de traditionele vijanden van de Verenigde Staten, zoals Cuba, Iran en Noord-Korea. Nederland, expert in de waterbouwkunde, levert kennis om de dijken in Louisiana te verbeteren.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: