Rampen & Conflicten: Zuid-Azië - Nepal, India en Bangladesh. Overstromingen, 2017 - Humanity House
1 september 2017

Rampen & Conflicten: Zuid-Azië - Nepal, India en Bangladesh. Overstromingen, 2017

In Zuid-Azië breekt elk jaar in juni de regentijd aan. Maar in de zomer van 2017 valt er zoveel regen, dat er op grote schaal overstromingen ontstaan.

Het Rode Kruis

Overstromingen door moessonregens in Nepal, India en Bangladesh

Land: Zuid-Azië – Nepal, India en Bangladesh
Periode: zomer 2017
Type ramp: overstromingen
Ramp: door extreme, aanhoudende moessonregens maken overstromingen veel slachtoffers
Geschatte aantal slachtoffers: 1.500 doden, 41 miljoen daklozen en vluchtelingen

In Zuid-Azië (Nepal, India en Bangladesh) breekt elk jaar in juni de regentijd – de moesson – aan. Tot begin juni is het in dat gebied doorgaans droog, maar in de maanden juni tot en met augustus begint het te regenen. En hoe! In deze korte periode valt er dan net zoveel regen als in een heel jaar in West-Europese landen. Daarna blijft het weer droog tot de volgende moesson. Maar in de zomer van 2017 valt er extreem veel regen. Zoveel, dat er op grote schaal overstromingen ontstaan. Het is in tientallen jaren niet zo ernstig geweest.

Door de enorme hoeveelheid water ontstaan er aardverschuivingen met modderstromen tot gevolg. Deze modderstromen verzwelgen huizen, bruggen en doen flatgebouwen instorten, met veel slachtoffers tot gevolg. Ongeveer 41 miljoen mensen raken hun huis kwijt of moeten vluchten voor het water. Ook als het water ten slotte zakt is de ellende niet voorbij. Er is geen toegang tot voedsel: voedsel is weggestroomd of verrot. Dat geldt ook voor de landbouwoogsten, die zijn grotendeels vernietigd. En vee is meegenomen door het water. Huizen zijn verwoest en hele dorpen zijn weggevaagd.

India is het zwaarst getroffen, daar vallen ruim 1.300 doden door de overstromingen. En Bangladesh staat voor de helft onder water. Op sommige plekken stromen rivieren bijna een meter boven het gevaarlijke niveau. Het water brengt ook ziektes met zich mee. Mensen kampen met diarree, malaria en knokkelkoorts. Er wordt gevreesd voor een uitbraak van gevaarlijke ziektes als tyfus en geelzucht.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: