Rampen en conflicten: Darfur. Burgeroorlog, 2003-heden - Humanity House
20 december 2016

Rampen en conflicten: Darfur. Burgeroorlog, 2003-heden

Het conflict in Darfur of de Darfurcrisis is een gewapend conflict in de regio Darfur (of Darfoer) in Soedan. De oorlog begon op 26 februari 2003.

Land: Soedan, westelijke regio Darfur
Periode: 2003-heden
Type conflict: burgeroorlog
Conflict: Rebellengroepen in Darfur komen in opstand tegen de discriminatie en achterstelling door de regering
Betrokken partijen: Soedanese regering en gewapende groepen (Janjaweed). Afrikaanse Unie, Verenigde Naties
Geschat aantal slachtoffers: Meer dan 200.000 doden. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen

In 2003 nemen twee rebellengroepen in de provincie Darfur de wapens op tegen de regering van Soedan. Reden: achterstelling, discriminatie en ‘apartheid’ van de niet-Arabische bevolking. De opstand is het begin van ‘een van de ergste nachtmerries in de recente geschiedenis’. Omdat het leger van Soedan is ingezet in andere delen van het land, steunt de regering gewapende groepen om voor hen te vechten. Deze Janjaweed milities blijken zeer gewelddadig. Volgens de Verenigde Naties roeien zij de niet-Arabische dorpelingen in Darfur systematisch uit. In 2010 tekenen de grootste rebellengroepen en de Soedanese regering voor vrede.  Enkele kleine rebellengroepen tekenen het akkoord niet. Gevolg is dat er nog altijd uitbarstingen van geweld zijn in Darfur.

Tsjaad raakt betrokken bij de oorlog in Soedan

In 2004 vluchten honderdduizend Darfuri de grens met buurland Tsjaad over. Zij vluchten voor de gewapende bendes van de Janjaweed. Het leger van Tsjaad raakt bij de gevechten met de Janjaweed betrokken. Vier jaar later tekenen de regeringen van beide landen de vrede. Dan worden ook militairen van de Verenigde Naties in Darfur toegelaten. Zij moeten toezien op vrede. De internationale gemeenschap wilde al veel eerder naar Darfur om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Maar de regering van Soedan heeft de komst van de VN lange tijd tegengehouden. Vanwege hun rol in de volkerenmoord wil het Internationaal Strafhof enkele verantwoordelijken berechten in Den Haag. Onder hen de huidige president van Soedan, Omar al-Bashir.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: