Een cultuur van vrede in Libanon - Humanity House
17 december 2015

Een cultuur van vrede in Libanon

Partner

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. PAX brengt mensen bij elkaar die de moed hebben om voor vrede te gaan; werkt samen met betrokken burgers en partners in conflictgebieden aan het beschermen van human security, het voorkomen en beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede.

Zijn land is de afgelopen tientallen jaren vaak strijdtoneel geweest van rivaliserende groepen milities. Hoewel vluchtelingen uit Syrië er veiligheid zoeken, blijven spanningen in de Libanese samenleving toch vaak aan de oppervlakte komen. Een cultuur van vrede is er nog niet. Daar probeert PAX samen met Kassem Istanbouli verandering in te brengen.

De Libanees Kassem Istanbouli is een van de enthousiaste pleitbezorgers van een cultuur van vrede. Hij is 29 jaar en theatermaker van beroep. Dat talent wil hij inzetten om vrede te bewerkstelligen in de verzuilde samenleving van Libanon. In Libanon zijn de mensen verdeeld in groepen op basis van hun geloof en afkomst. Zodra de demografische verhoudingen in de samenleving veranderen, ontstaat er spanning en een machtsstrijd. Zo moet de president christen zijn, de premier een soenniet en zijn de zetels in het parlement verdeeld over de verschillende religieuze groepen.

Zelf is Istanbouli, zoals zijn naam al zegt, voortgekomen uit een familie die ooit in Turkije woonde. Opa Istanbouli was visser en wist nog dat zijn vader ooit uit het Ottomaanse Rijk naar Libanon was gekomen. Opa Istanbouli was goed in verhalen vertellen, een echte hakawati. Als hij niet op de zee was, vertelde hij verhalen in het café. Later werkte hij als operateur in een bioscoop. Sinds een jaar heeft Istanbouli het vermaarde Cinema Al Hamra in Tyrus heropend. Op die plek, waar ooit Egyptische films, oude westerns en de Italiaanse films van Fellini draaiden, kijken mensen nu naar films gemaakt door jongeren uit Tyrus zelf. Het oude projectiescherm waar de kogelgaten nog inzitten, hangt er nog steeds. En iedere week is er een bioscoopvoorstelling…

Lees het hele artikel hier online.

 

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: